Virusrapport inifrån Kina, ”Mitt eget Virus” och Zhou dynastin

Detta är mycket en berättelse inifrån Kina hur jag själv upplevde epidemin i Kina som en vanlig, tråkig, ordinarie medlem av samhället.

P-image

Under Qingming festivalen. Fotot taget 2017. Det är detta myndigheterna nu vill undvika.

Den första informationen kom via Kinas välkända nätverk. Några läkare i Wuhan trodde dom hade upptäckt ett nytt förkylningsvirus. Dom visste inte riktigt vad det var men det verkade vara liknande SARS viruset, men det var obekräftat. Jag lyckades haka på diskussionen mellan dessa åtta läkare, sjukhuspersonal, och några lokala byråkrater. Man rapporterade aldrig det misstänkta viruset för man ansåg att rapportsystemet var alldeles för komplicerat och det var därför det blev en fördröjning av åtgärder. Det visade sig vara vad vi nu kallar coronaviruset.

När myndigheten ansvarig för epidemier i Peking till slut fick reda på vad som pågick reagerade man blixtsnabbt. På grund av att det inte hade rapporterats efter reglerna hade spridningen redan tagit fart. Man beslutade att bygga ett par sjukhus i Wuhan, det tog en vecka, och etablera flera provisoriska sjukhus. 80% till 90% av de som drabbas får bara lätta, ibland helt omärkbara symptom, så egentligen var det inte någon fråga om sjukvård i ordets rätta bemärkelse, utan isolering. Man tror även idag att mer än dubbelt så många som upptäcktes i realitet var smittade, utan att ha några starka symptom.

Man lever fysisk närmare varandra i Kina än man gör i Sverige, och genom att placera folk på sjukhus uppnådde man social distansering. Ett flertal städer, och även ner på by-nivå, införde på eget initiativ karantän. Den var inte absolut, de som behövde fick resa in eller ut men det gällde att reducera fysiska kontakter mellan människor. En del byar förblev helt smittfria.

Det poppade upp åtskilliga råd från myndigheter på mobilen. I Sverige går all information från myndigheter först till media och journalisterna, och dom i tur försöker vidarebefordra det till allmänheten, utan att egentligen förstå något. Även det mesta från innevånarna till politiker och myndigheter går även det via journalisterna som blir ett filter som förvanskar och förvirrar.

Journalisterna blir alltså mellanhänder och filter som efter egen vilja mörkar, förvränger, vinklar om eller förfalskar. Kina tillåter inga mellanhänder som kan etablera sig som en maktfaktor och fördröjer. I Kina skickas information direkt till innevånarnas mobiler liknande hur Trump twittrar. Inga mellanhänder tolereras, men alla kan fritt yttra sig i alla frågor.

Hade det fungerat i Sverige som det fungerar i Kina hade experterna direkt kommunicerat till allmänheten via mobilerna, och journalisterna hade förbigåtts. Det både centralt och lokalt. Ledare för olika grupper i samhället som somalier och syrier, även där finns ju kvalificerade läkare, hade kommunicerat direkt med sina samhällsmedlemmar på deras eget språk och på så sätt att dom kunde förstå, och hela det problem vi nu fick när medias journalister var mellanhanden hade undvikits.

Man förklarade alltså direkt till envar i allmänheten med mobilmeddelandena vad som hände, vad som pågick i Hubei och gav råd hur vi skulle bäst skydda oss mot att bli smittade. Råden var enkla, virus smittar, transfereras, mellan människor på två sätt, luftburet i andningsluften, eller genom att vidröra föremål. Undvik nära kontakt med varandra, håll distansen, inga folksamlingar, använd munskydd, och vidrör föremål så lite som möjligt. Tvätta händerna ofta, spela inte badminton, pingpong, eller basket på offentliga platser. Gå till affären och handla mat så sällan ni kan, gå inte på restaurang, res inte i onödan, och sluta dansa på torget på kvällarna.

Det lät ju vettigt, så då följde alla råden, i alla fall 99.99% av folk, och därmed var ju syftet uppnått. Ingen övervakning behövdes, inga poliser på gatorna, ingen militär, inga hot om bestraffningar, det var ju bara att ta en titt nerför gatan om man ville veta om folk följde rekommendationerna eller inte. Ingen övervakade mig och ingen ställde ens frågor.

Vakterna började ta tempen på alla som gick in till grindstaden där jag bor, leverans bud uppmanades att ringa mottagaren för att komma och hämta försändelsen vid ingången, besökande uppmanades att träffas via WeChat istället, vilket alla har i Kina. WeChat bekämpas som bekant intensivt av myndigheterna i Sverige för det är ”kinesiskt”. Man är angelägna att behålla alla svenskar på de amerikanska systemen så att massövervakningen inte avbryts.

Det fanns inga hot eller bestraffningar. Alla följde ju ändå rekommendationerna, så det fanns ingen anledning. Det är skillnaden mot andra platser där man hotar med böter och till och med fängelse för de som bryter mot myndigheternas ”regler och förbud”. Ingen gav mig några order, ingen visste var jag var eller vad jag gjorde, det fanns inga förbud, bara vettiga rekommendationer. Så var det för alla för något annat behövdes inte.

Min egen dagsrutin är att jag går upp klocka sex, lagar frukost och resten av dagen går till att hålla kontakt med gamla bekanta över hela världen, Italien, Spanien, Japan, Schweiz, Sverige, Taiwan, USA, Stillahavsöarna, Australien, osv och att skriva. Vi kör video, sänder bilder till varandra och video på WeChat, och det kostar inget och det är kul att få veta första hand vad som händer på olika håll i världen.

I går hade jag en lång diskussion med en gammal vän från Kanada som nu bor i Spanien med sin kinesiska fru och dotter. Jo – allt är bra. Bara ett problem. Eftersom vi inte vill gå ut och ta risken att bli smittade lagar flickorna mat som hobby, magen mår prima, men inte midjemåttet. Den som inga problem har, den skaffar sig några, lyder ett gammat svenskt ordstäv.

Klockan sju på kvällen tar jag en promenad. Jag går ut genom huvudgången, genom den centrala parken till torget, där jag köper lite mat i butiken, ägg till frukost, fläsk, grönsaker och en öl som sängfösare. Ner genom stora parken mot floden, går åter in i grindstaden genom bakdörren med en elektronisk ID bricka, och hem. Vid niotiden är det sängdags.

Nu blev det ändring i rutinen. Jag tog ryggsäcken till affären och köpte varor för en vecka åt gången, istället för att handlade varenda dag handlade jag en dag i veckan. Kvällsrunda blev annorlunda. Istället för att gå ut från grindstaden tog jag vägen genom två parker på insidan. Det blev en lite kortare runda men eftersom kurirer, varubud och besökare uppmanades att inte komma in, var vi praktiken i karantän. Jag tog heller inte bussen ner till stadens centrum på veckoslutet som jag brukade. Det var inga stora eller dramatiska förändringar personligen att genomföra, men eftersom alla gjorde det innebar det stora reduktioner av kontakter med omvärlden utanför.

Därför blev det nästan folktomt på offentliga platser. Det behövdes och fanns inga tvångsåtgärder, inget hot om fängelse eller böter, ingen militär eller polis som övervakade oss på gatorna. Folk tänkte för sig själva och handlade därefter. Så fungerar det i Kina men inte i Sverige.

All verksamhet som kunde gled smärtfritt och sömnlöst över på elektroniken och WeChat, det var skolundervisning, att göra affärer, till och med läkarbesök. De som berördes negativt var allt där en fysisk närvaro fordrades. Det går inte att klippa håret över en elektronisk förbindelse eller gå på restaurang, men yoga och gymnastiklektioner gick bra, till och med att festa och dejta och att gå på bio tillsammans. Stämningen blev väl inte helt densamma, men ändå. En dam som driver en enda-stol frisersalong satte upp en skylt, ”Kontakta mig så öppnar jag salongen omedelbart”. Hon bor i samma trappuppgång.

Det mesta har nu återgått till det normala, men inte allt. Affärerna och restaurangerna är åter öppna, bara ett fåtal har stängt. Man är verkligen på tårna mot att en ny epidemi skall ta fart. Den dagliga dansen på torget har inte återupptagits till exempel, men badminton, basketboll och pingpong matcherna är i full gång.

Qingming

P-13807859_31n(2)

Man söker upp förfäderna grav, lägger blommor, placerar mat, tänder två ljus, tänder tre rökelser, håller dom i vänster hand, bugar sig tre gånger medan man ceremoniell talar med de avlidna.

Nästa veckoslut, den 4e april, är det Kinas Qingming, eller Ching Ming, festival. Dagen bestäms av den gamla månkalendern. Det är då vårens jordbruk med plogning och sådd senast skall utföras. Det är den dagen all besöker förfädernas gravar och den även kallas Tomb-Sweeping Day. Man lägger blommor på graven och ceremoniellt talar med de avlidna, berättar vad som händer och önskar att det avlidna har det bra i deras nya liv i himlen. Det brukar innebära stora folksamlingar runt begravningsplasterna, och myndigheterna har starkt uppmanat folk att inte samlas på samma dag i år på grund av risken med viruset.

Så nu finns en ny service. Man betalar en liten avgift via WeChat som går till en person på plats, som med påslaget WeChat live går och lägger blommor på graven medan den begravdes släktingar kan besöka och ”prata” med de avlidna via WeChat och symbolisk erbjuda dom dom deras favoritmat och dryck. Även i hemmen lägger man ibland ut en särskild tallrik med deras favoritmat till de avlidna. Det betyder att nu kan man besöka förfädernas gravar var man än befinner sig i världen.

Festivalen går tillbaka över 2,500 år till Västra Zhou-dynastin, vad som kallas Vår och Höst perioden. Det var innan staten Kina som vi känner den idag bildades av Qin Dynastin (221 f.Kr. till 206 f.Kr.). Festivalen innebär vanligen även dans, sång, utflykter och drakflygning. Man kokar ägg, målar dom, och knäcker dom för att symbolisera våren och nytt liv, och man planterar träd. Våren kommer och livet börjar på nytt.

Förr trodde man i Kina att de avlidna förfäderna tog hand om familjen och att denna uppoffring skulle göra dem lyckliga vilket skulle resultera i hela familjens välstånd. Man vårdar de dödas minne och städar runt gravarna, och naturligtvis påminns man på samma gång om livets pånyttfödelse varenda år.

KWANG (Signatur)
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, © CC0
Det förutsätts att texten inte redigeras, censureras, eller förses med pre- eller post kommentarer som förändrar intrycket.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Qingming_Festival
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset
Nu inför Nordirland ännu strängare restriktioner än det är på det brittiska fastlandet. De tvingar nu befolkningen att stanna hemma – med hot om böter på upp till 5000 pund (drygt 60 000 kronor) om man bryter mot de nya restriktionerna. Bara de som har giltiga skäl att åka hemifrån får göra det, rapporterar Reuters. SVT · Andreas Söderlund
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-vaktar-militar-personal-granserna-till-helsingforsregionen

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

7 Responses to Virusrapport inifrån Kina, ”Mitt eget Virus” och Zhou dynastin

 1. Holger Nordström says:

  Hej! Vad betyder eller är grindstaden? mvh. Holger

  Like

  • mychinaway says:

   Det är vad man på engelska kallar en ”gated community”. Om du äger en villa och eget hem kan du inhägna tomten med ett staket och ha en låst grind. Du bestämmer vem som får komma in. I en grindstad kan det bo mellan 1,000 till 10,000 personer typiskt, både i villor och i flera flerfamiljshus. Alla husen är omgivna av ett gemensamt staket, med en eller flera ingångar som är bevakade eller låsta. I Kina äger man sin egen våning precis som man äger sin villa i Sverige. Grindstäder kan etablera sig med en egen ”regering”, egna vakter, eget politiskt system, och man är då självstyrande, precis som ett land, nära nog. Alla bidrar med en avgift till vakter och underhåll, och innevånarna kan själva folkstyrt bestämma hur allt skall skötas. En grindstad kan själva bestämma att införa karantän, och det betyder att bara de som bor där får komma in genom grinden. Detta system har varit viktigt i Kina för att hindra spridningen av viruset.

   Liked by 1 person

 2. Pingback: Vetenskapens kompost | My China

 3. Pingback: Det tragiska landet – Sverige | My China

 4. Pingback: DN och Bonniers förstärker sin ställning som USAs propagandakanal | My China

 5. Pingback: Trump är panikslagen och skräckslagen | My China

 6. Pingback: Hur Kina smittades av viruset | My China

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s