Den tragiska sagan om Gui Minhai

Det är rent otäckt ibland att uppleva hur svenska media så grovt förfalskar verkligheten. Detta är en verifierad kronologisk historik av fallet Gui Minhai.

P-Ningbo Intermediate People’s Court

Domstolen i Ningbo

 

1964 Gui Minhai föddes i Ningbo, Kina.

1985 Gui tar kandidatexamen i historia på Peking University. Han arbetar sedan som redaktör på People’s Education Press.

1988 Han flyttar till Sverige för att studera, och skriver in sig vid Göteborgs universitets doktorsprogram.

1992 blir han svensk medborgare på falska uppgifter, han hävdade att han deltagit i upploppen i Peking 1989 och att han riskerade tortyr om han återvände till Kina. Det var falskt. Han var aldrig inblandad. Han bodde i Sverige.

1994 Angela Gui föds.

1996 Gui påstår satt han disputerat till doktor i historia vid Göteborgs universitet. Det är falskt. Det har han aldrig gjort. Gui säljer en förfalskad utbildning som aldrig existerat vid Göteborgs universitet till kinesiska studerande och deras familjer, utger sig för att vara professor och doktor vid vid Göteborgs universitet, tar rundligt betalt, och stoppar pengarna i egen ficka. När bedrägeriet upptäcks begår två kinesiska studerande självmord. Familjens livs besparingar som skulle gått till barnens utbildning är förskingrade av Gui.

1999 Gui blir polisanmäld, men flyr Sverige undan rättvisan och överger sin fru och dotter. Han blir medarbetare i ett miljöföretag i Ningbo och säljer miljöutrustning.

2003 kör han ihjäl en ung kvinnlig student i Ningbo, redlöst berusad, i hög hastighet och utan körkort. Han smiter från olycksplatsen och lämnar den unga damen att dö på gatan.

2004
Gui döms i Ningbo tingsrätt till två års fängelse, vilket efter överklagan mildras till två års villkorligt, med reseförbud och anmälningsplikt. Han är fortfarande kinesisk medborgare, och Kina känner inte till hans svenska medborgarskap.
— Efter ett par månader går Gui till svenska ambassaden i Peking, påstår att han tappat sitt svenska pass, och får ett nytt.
— På falska ID handlingar flyr han till Hong Kong, där han nu använder sitt svenska pass.

2006
Gui startar flera bokförläggare företag, men det går dåligt. Vinsterna i Hong Kong är hårfina, konkurrensen järnhård.

2013
sätter Gui upp Mighty Current Media med några medarbetare, som specialiserar sig på att publicera fabricerat skvaller om Kinas ledning. En del av detta falska skvaller skrivs av en svensk som kallar sig ”journalist” och ”kinaexpert”, men är nu portad från Kina. Bonniers rapporteras vara involverad och stöttat, vilket skulle förklarar deras intensiva drev idag för att få Gui frigiven.
— Gui rapporteras att ha rekryterats av CIA, eller någon av CIAs hundratals spionorganisationer, till del mot sin vilja, men CIA har hållhakar på Gui, hans brott i Sverige och Kina, och betalar bra. En miljon om året. Uppdraget är att sprida falskt påhittat skvaller om Kinas ledning för att undergräva förtroendet och samhällsordningen och få till oroligheter i Kina och i förlängningen ett ”regimbyte”, ett typisk CIA projekt. Han pressas även att bidra med information om Kina till CIA, alltså spioneri.
— Han avsäger sig sitt kinesiska medborgarskap som ett sätt att skydda sig mot att kunna återföras till Kina.
— Gui investerar CIA pengarna, över tio miljoner kronor, i fastigheter, bland annat i Thailand.

2015
Thailändsk polis tillsammans med tjänstemän från Kina besöker Gui i hans lyxvåning i Pattaya, Thailand.
— Gui delges misstanke om spioneri och högförräderi, och enligt kinesisk lag ges tillfälle att erkänna och frivilligt återvända till Kina. Alternativet är en möjlig deportation.
— Gui väljer att erkänna och frivilligt återvända. Detta har stor förmildrande inverkan på ett eventuellt straff. Han ser förmodligen även ett återvändande som ett skydd mot fler trakasserier och krav från CIA.
— Gui återvänder på ett charterplan till Kina tillsammans med andra kinesiska illegala invandrare från Kina. Med fastställd identitet fodras inga ytterligare formaliteter för detta.

2016
Gui häktas under polisutredning för dödsolyckan i Ningbo och misstanken om spioneri och högförräderi. Gui väljer att göra ett offentligt erkännande och avbön, en starkt förmildrande agerande i Kina när det gäller ett framtida straff. Han får avtjäna straffet för dödsolyckan i Ningbo.

2017
Gui friges men sätts i husarrest med anmälningsplikt och reseförbud under polisutredningen för spioneri och högförräderi.

2018
Gui avviker efter flera uppmaningar och påtryckningar från svenska diplomater och försöker fly till den svenska ambassaden i Peking under förevändningen om att genomgå en läkarundersökning. Man går dock knappast till en ambassad för en läkarundersökning, utan ett sjukhus, även om det gäller en undersökning av en utländsk läkare. Flyktförsöket upptäcks och han blir frihetsberövad under resan. Nu hålls Gui i förvar i en häktningsvåning för att förebygga fler flyktförsök. Häktade i Kina hålls inte i förvar i celler, utan vanliga men bevakade bostäder.

2020
Gui döms efter eget erkännande i en offentlig rättegång till tio års fängelse. Han har återtagit sitt kinesiska medborgarskap, vilket gör det svenska ogiltigt i Kina. Han har till fullo redovisat sina ageranden och kontakter i samband med CIA. Gui hemställer att domen inte skall överklagas.

Bonniers och svenska media driver ett intensivt drev för att få Gui frigiven. Det har snarast en negative och destruktiv inverkan på Gui’s sak. Samtidigt har Gui offentligt klargjort att han inte vill ha med Sverige mer att göra.

På samma sätt som skedde med journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien där Carl Bildt, utan att inneha någon formell position, lyckades få till stånd en benådning, hade det varit möjligt för Kevin Liu att på samma sätt få till stånd en benådning av Gui. Genom medias agerande och den politiska rättegången mot den förre ambassadören Anna Lindstedt är det inte troligt att det längre är möjligt i fallet Gui Minhai. Dessa osakliga mediedrev uppfattas på samma sätt som olagliga fritagningsförsök i Kina och får diametralt motsatt effekt. Gui Minhai har dessutom gjort mycket klart att han vill bli lämnad ifred och inte vill ha någon mer inblandning från Sverige i sitt liv. De brott som Gui dömts för kan även i Sverige ge livstids fängelse. Gui har alltså fått en mycket mild dom, förmodligen på grund av att han frivilligt återvänt, gjort en offentlig avbön och erkännande, och att ha öppet samarbetat med polisen i utredningen.

Gui Minhai levnads-CV kanske inte ser imponerande ut, men på en punkt förtjänar han stor respekt. Han har rakryggat och ärligt till slut erkänt och tagit ansvar för sina misstag. Han kanske sitter i fängelse, men samtidigt erhåller han skydd mot USAs spioner och mot den råbarkade mobb av utländska journalister, aktivister och andra som rått har utnyttjat honom för sina egna syften och mål, och att främja sina egna karriärer och sälja sina smutsiga alster, svenska media.

KWANG (Signatur)
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, © CC0
Det förutsätts att texten inte redigeras, censureras, eller förses med pre- eller post kommentarer som förändrar intrycket.
Källor:

Ningbo Tingsrätt, domar, protokoll, och polisutredning.
Kinesiska trovärdiga nätverk på WeChat
Wikipedia.
Vittnen och kontakter.
En mycket stor mängd artiklar och bloggar i Kina och utländska media.
https://kinarummet.wordpress.com/2016/08/15/bokhandlaren-som-rymde-gui-minhai/
https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/20/30-kulturpersonligheter-i-oppet-brev-till-kinas-president-xi-jinping-frige-gui-minhai/
https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/26/brister-medias-bolder-av-logner-nu/
https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/27/vidriga-lognaktiga-falska-media-och-journalister-ni-borde-skammas/
https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/01/bonniers-och-media-fortsatter-sina-rasistdrev-mot-kineser/
https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/02/ondskans-gang/
https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/29/domen-gui-minhai-och-ondskans-gang/
https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/22/rasismen-propagandan-fakta-och-den-djupa-staten/
https://mychinaway.wordpress.com/2020/06/09/kina-sverige-ar-opalitligt/

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s