Stopp för plastpåsar i Kina

Det är svårt att begripa varför svenska media inte kan få det rätt. [1] Engångsplastpåsar förbjöds redan 2008, alltså för 12 år sedan i Kina, med vissa undantag. USA och UK driver en desinformationskampanj mot Kina så sluta använda deras propaganda som källa för artiklar. Förbudet fyller alltså 12 år i år.

IMG_20191213_162152_DRO

Det nya återvinningssystem som just nu lanseras i Kia. Återvinning har pågått mycket länge, men nu effektiviseras det.

Vad man har sedan gjort i Kina är att utveckla återvinningen, all plast har ett returvärde, det är alltså värt något, och tillräckligt för att lokalvårdare numer kräver i sin a kontakt att all överbliven plast tillhör dom.

Man har sedan länge haft en intensiv återvinning i Kina. För 15 år sedan kunde man efter en storm se mycket plast flyta med strömmen i floder som Yangtze, idag är den borta. Man slänger inte pengar i sjön.

Återvinningen sköttes förr mest av familjeföretag som samlade in nästan allt, sorterade det, och varje kväll dök det upp inköpare vid bostadsområdena med en lastbil och en våg, och man ”förhandlade” med samlarna om värdet. En samlare som verkade i ett bostadsområde jag bodde då hade både visitkort och telefon så man kunde ringa för hämtning. Hans egenvalda titel var ”Återvinningsdirektör”

T-IMG_4181

Uppköpare dök upp varje kväll med en våg och köpte allt som kunde återvinnas.

Systemet blev naturligtvis ineffektivt med tiden, lokalhyran ökade och fastighetsägarna blev alltmer ointresserade att hyra ut till dessa insamlare. De personer som drev rörelsen blev allt äldre och allt fler slutade.

Vad som är intressant nu är att alla större städer får mer organiserad sopsortering och återvinning. Det betyder fyra soptunnor, en för farligt avfall som batterier, en för o-återvinnerligt avfall, en för matavfall som går till biogaskraftverk, och en för plast. Soptunna för plast behöver aldrig tömmas, både pensionärer och barn hinner först och vittjar den, precis som vi en gång på 50-talet samlade tidningar i Sverige. Plast är pengar. Det slänger man inte bort. Det blir fickpengar.

Förbudet mot plast är alltså mycket gammalt, men man uppdaterar både bestämmelserna och dess tillämpning hela tiden, men att Kina nu just förbjuder plastpåsar är alltså fel. Det gjorde man för länge sedan.

Dessutom slutade Kina att importera plast för återvinning 2017, något som retade världen och speciellt USA. Orsaken var att främst USA inte skickade bara sorterad återvinningsbar plast som var avsikten och avtalet, man skicka rent avskräde uppblandat i plasten, och man skickade stora mängder plast som där flera plastsorter var laminerade tillsammans, och sådan plast kan inte lätt återvinnas.

tn_DSC05926th

Just den här bilden är 15 år gammal och från västra Kina, men även idag är återvinningsbart avfall så värdefullt att det finns inge brist på entreprenörer.

Statliga medier bör verkligen skärpa sin rapportering om Kina. Ambassadören har all anledning att vara uppretad. SVT gjorde en intervju med honom nyligen, men reportaget speglar inte alls intervjun utan har mest karaktären av billig anti-Kina propaganda. [2]

Medias falsk rapportering om Kina kan nu leda till handelspolitiska åtgärder, och det kan bli kännbart för Sverige. Kina behövde inte böja sig för USA, [3] som är världen största ekonomi utan dom fick krypa till korset, Kina kommer knappas att böja sig lättviktaren lilla Sverige, hur oförskämd och falsk Sverige journalister än beter sig. Kvaliteten måste helt enkelt höjas väsentligt i Kina-rapporteringen. Nästa inte en enda artikel är korrekt.

[1] https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stopp-for-plastpasar-i-kina
[2] https://mychinaway.wordpress.com/2020/01/19/skarpning-svt/
[3] https://mychinaway.wordpress.com/2020/01/19/handelskriget-usa-blinkade-forst/

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment