Sveriges sjuka journalism

Ibland känns det rätt ut vidrigt att läsa vissa svenska journalisters förfalskade alster. Ett exempel är denna i DN. [1]

När någon filmade när fyra unga människor omkom i den svåra singelolyckan i Göteborg och publicerade olyckan på sociala medier då rasar media. [6] ”Det känns både sjukt och abnormt, tankarna går till de anhöriga”, säger Henrik Johansson, Ambulansförbundet, enligt v4play.se. Andra fall är att smygfilma en obduktion eller sex eller när någon berusad fallit ihop på en toalett.

När samma sak händer i Kina, att någon springer runt på sjukhus och filmar sjuka, rädda och ängsliga människor, då helt plötsligt framställs dom några slags hjältar, aktivister, människorättsaktivister och medborgarjournalister, eller advokater för mänskliga rättigheter som vill berätta ”sanningen”.

Förfarandet av vissa svenska journalister är något av det fegaste, vidrigaste och falskaste man kan tänka sig.

Fang Bin och Chen Qiushi handlade precis som den som filmade de döende offren i olyckan. [6] Dessutom ignorerade båda alla säkerhetsbestämmelser och smittades av viruset och för att inte dom skulle kunna sprida smittan isolerades dom på sjukhuset. När dom försökte rymma internerades dom.

Sedan finns det inget i Kina som heter “medborgarjournalister”, lika lite som det finns “medborgarläkare” i Sverige, alltså personer som arbetar som läkare utan att ha legitimation och vara lämpade för yrket. Kina tar mycket allvarligt på journalismen, journalist är ett högt respekterat och ansett yrke och liksom läkare skall en journalist vara legitimerad. Journalister i Kina har världens högsta förtroende enligt amerikanska undersökningar, medan förtroendet för svenska journalister ligger i världsbotten. Journalister i Sverige betraktas alltmer som lögnare och samhällets avfällingar och är avskydda, föraktade och rent ut hatade för sin fejk-rapportering och förfalska de bild av verkligheten som dom sprider.

edelman-trust-barometer-2016 e

Detta är inte den senaste versionen, men den är ändå talande. Enligt samma och många andra utredningar är Kinas folk ett av världens bäst och allsidigt upplysta.

Fang Bin och Chen Qiushi bar på förfalskade journalistlegitimationer och det är lika brottsligt som att förfalska en polis eller läkarlegitimation i Kina.

Kina vill helt klart begränsa infodemin och den falska ryktesspridningen och därmed all möjlighet till panik och oroligheter som skapas av sprida sådana fejknyheter. Man tillåter inte spridandet av rykten i Kina, och den lagen har funnits i över 2,000 år.

Fang Bin fortsatte, trots varningen, att bryta mot lagen. Makten i Kina ligger redan hos folket, man vill inte se sådant här som bara är billig sensation. I Sverige betyder som bekant ”folkstyre” numera att makten, speciellt journalistmaten, skall tillåtas att styra folket. I Kina finns inte den intensiva statscensur som utvecklats i väst och Sverige. Facebook stänger en miljon bluffkonton varje dag, och svenska staten har direktlinje till Facebook för att radera all regimkritik. [2,3] Näthatsgranskaren bedriver en annan sorts censur mot regimkritik.

Det är inte kinesiska journalister som skriver positivt om Kinas virusbekämpning, det är WHO och hela världen som uttrycker beundran, med undantag av vissa svenska journalister som likt Claas Relotius, som fick sparken från den anrika tyska tidningen Der Spiegel då han fejkade sina nyheter “avsiktligt, metodiskt och med hög nivå av kriminell energi” och ägnade sig åt ”faktafantasi”. Der Spiegel agerade, man kallade det en katastrof som skadat tidningen rykte.

Nu följer en del DN journalister i hans spår, kommer DN att agera som Der Spiegel, som sparkade Claas Relotius vilken man kallade katastrof som skadat tidningen rykte, eller har DN inget rykte att försvara.

70.000 personer smittats i det nya coronaviruset och över 1.700 dött, vilket är betydligt mindre än en vanlig influensa epidemi och 2% har avlidit, vilket också är normal letalitet vid influensa epidemier. [4,5] När DN presenterar det och förfalskad informationen blir det något annat. Anders Romelsjö, som har skrivit de länkade inläggen, har över 50 års erfarenhet som allmänläkare, distriktsläkare och är professor emeritus vid två universitet.

Vi behöver liksom i Kina lagar i Sverige som håller journalister och andra personligt ansvariga för falsk ryktesspridning. Varför skall dom inte kunna hållas ansvariga för sin handlingar som alla andra. Lämpligt vore att jämställa det med mened i en domstol, som kan ge 4 års fängelse.

KWANG (Signatur)
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, © CC0
Det förutsätts att texten inte redigeras, censureras, eller förses med pre- eller post kommentarer som förändrar intrycket.
[1] https://www.dn.se/nyheter/varlden/journalister-som-dokumenterade-virusutbrottet-forsvunna/
[2] https://www.dn.se/ekonomi/facebook-stanger-en-miljon-bluffkonton-varje-dag/
[3] https://www.friatider.se/instagram-och-facebook-raderar-positiva-inlagg-om-soleimani
Instagram, Facebook raderar positiva inlägg om Soleimani
[4] https://www.globalpolitics.se/hog-dodlighet-i-coronavirusinfektion/
[5] https://www.globalpolitics.se/corona-viruset-alltfor-mycket-vasen/
[6] https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/fyra-personer-d%C3%B6da-efter-sv%C3%A5r-trafikolycka-1.24080907

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment